Generalitati Hallux Valgus

Hallux valgus reprezintă o afecțiune a articulației metatarsofalangiene 1 a piciorului, fiind denumită popular “mont”. Aspectul piciorului este deformat, cu devierea bazei halucelui spre interior și apariția în dreptul articulației sale a unei proeminențe osoase dură la palpare (exostoza medială sau montul propriu-zis). Suplimentar, pe lângă exostoza halucelui, pot apărea deformări asociate ale degetelor 2-5 și limitarea mobilității articulare.

Monturile sunt în mare parte dobândite genetic, însă tipul de pantofi purtat are un rol determinant. În realitate, ele nu reprezintă depuneri osoase suplimentare, ci proeminența primului metatarsian care nu este aliniat pe axul normal. De aceea, o simplă rezecție a montului nu este suficientă, fiind nevoie de rezecții de realiniere a metatarsienelor (osteotomii) pentru a reda arhitectura normală a antepiciorului.

Montul poate fi dureros în sine sau durerea poate apărea secundar presiunii crescute datorate purtării unor pantofi incomozi, cu compartimentul anterior îngust (exemplul cel mai bun este pantofii cu toc).

Frecvent apar și deformări asociate ale degetelor 2-5 (degetul în ciocan, cu diverse variații ale acestuia). Deformările devin în timp fixe, articulațiile interfalangiene își pierd mobilitatea, iar corecția defectului este doar chirurgicală. În dreptul proeminențelor se dezvoltă calozități sau durioame foarte dureroase la contactul cu pantoful sau chiar la palpare.