Fiind extrem de dificila din punct de vedere tehnic, revizia de sold este considerata una din cele mai mari interventii in ortopedie. Putini ortopezi au experienta semnificativa cu acest tip de operatie.
In Spitalul Euroclinic, Dr. Vlad Predescu efectueaza in mod regulat artroplastii totale articulare primare si de revizie, inclusiv operatii complexe de tipul reviziei de revizie, adica inlocuirea de doua sau mai multe ori a protezei initiale.
Fata de artroplastia primara, revizia este o operatie complexa care ridica o serie de provocari tehnice si terapeutice:
- Accesul la medici ortopezi si ATI-isti care au efectuat cu succes astfel de interventii
- Sala dotata de operatie
- Implante special construite
- Solutii de reconstructie a osului degradat prin transplant osos sau alte metode avansate
De ce este nevoie sa inlocuim o proteza articulara?
Proteza de sold este o modalitate extrem de eficienta prin care se reduce semnificativ durerea si se imbunatatesc mobilitatea si abilitatea pacientului in a-si desfasura normal activitatile de zi cu zi.
Totusi, chiar si cu un regim de viata corect, articulatia artificiala (proteza) se deterioreaza in timp. In cazul pacientilor supraponderali sau care practica activitati suprasolicitante, deteriorarea va fi cu atat mai rapida. Se considera ca media de supravietuire a unei proteze este de 15 ani in 90% din cazurile in care proteza este de buna calitate, a fost implantata corect, iar pacientul a respectat indicatiile medicale.
Unii pacienti vor avea nevoie de una sau doua revizii, in special daca operatia initiala de protezare s-a efectuat la o varsta tanara sau daca pacientul are un stil de viata foarte activ fizic.
Ce este “Revizia”?
Operatia de inlocuire a unei proteze deteriorate poarta numele de „revizie” si reprezinta mai mult decat o simpla indepartare a protezei vechi si inlocuire cu una noua.
Revizia este o interventie chirurgicala dificila, din cauza ca proteza implantata cu ani in urma s-a degradat, iar in jurul ei exista defecte osoase care trebuie reconstruite pentru a putea sustine un nou implant.
Fata de artroplastia primara, operatia de revizie are o durata mai lunga, o rata de complicatii mai mare si o perioada de recuperare mai indelungata. In ultimul timp au aparut tehnici noi pentru operatiile de revizie de sold si genunchi, cu rezultate mai bune si complicatii mai putine.
Cand trebuie inlocuita o proteza degradata?
Un semnal de alarma este atunci cand pacientul constata ca, brusc, nu mai poate merge ca inainte. Totusi, frecvent, uzura naturala a protezei este nedureroasa. De aceea, este foarte important ca pacientul sa mearga regulat la controale astfel incat chirurgul ortoped sa poata identifica si urmari acele schimbari si sa poata planifica operatia de revizie inainte de aparitia unor probleme majore.
“Este ca atunci cand ai o carie si mergi din timp la medic. Astfel, caria nu se va mari si dintele va putea fi salvat, fara sa fie nevoie de solutii complexe de tratament. Si in cazul protezelor articulare este foarte important ca pacientul sa vina regulat la controale, in intervalul de timp recomandat de medicul ortoped. Daca la examenul clinic si radiografia de control detectam ca s-a produs degradarea protezei sau ca a aparut pierderea osoasa, vom urmari cu atentie pacientul pentru a stabili momentul optim pentru operatia de revizie de proteza.” – a subliniat Dr. Vlad Predescu.
Operatie de revizie de sold la o pacienta in varsta de 74 de ani cu proteza uzata si distrugere importanta a soldului
In urma cu 8 ani, pacientei i s-a efectuat intr-un alt spital o operatie de inlocuire totala a articulatiei soldului. Cu toate acestea, de mai bine de doi ani, durerile de sold au reaparut, mersul a devenit schiopatat, pentru ca in prezent pacienta sa se deplaseze doar cu ajutorul cadrului.
“Pacienta a stat doi ani cu proteza uzata, ceea ce a dus la distrugerea importanta a soldului prin prezenta unor defecte osoase foarte mari la nivelul oaselor bazinului.” – a explicat Dr. Predescu.
“In acest caz, pentru succesul operatiei de revizie, pentru ca implantul sa nu esueze, importanta a fost gasirea unei solutii de regenerare a osului. In Romania nu se poate face transplant osos in conditii de siguranta din cauza ca nu exista os acreditat in bancile de os. De aceea, am gasit o solutie alternativa, care reprezinta una din cele mai importante inovatii in ortopedie in ultimii 15 ani si anume folosirea unei material revolutionar – metalul trabecular – pentru reconstructia pierderii de os.” – a subliniat Dr. Predescu.
Metalul trabecular pentru reconstructia defectelor osoase mari
Cea mai mare provocare in operatia de revizie de sold este refacerea pierderilor de os. Daca osul nu creste rapid, implantul degenereaza. Tehnologia cu metal trabecular are cea mai rapida durata de regenerare a osului.
Metalul trabecular este un material unic, inovator, care are o arhitectura 3D foarte poroasa ceea ce permite cresterea rapida a osului, permitand astfel atasarea puternica a implantului. Materialul are in compozitie tantal si este aproape identic cu osul din punct de vedere al structurii, fortei si elasticitatii. In cazul operatiei de revizie de sold, aceste proprietati fac din metalul trabecular un substitut ideal de os, care asigura o foarte buna fixare biologica a implantului si utilizare in siguranta pentru organism.
Operatia de revizie de sold la pacienta in varsta de 74 de ani a fost o reusita, pacienta plecand dupa 6 zile de spitalizare cu sprijin in cadru. Recuperarea medicala, care reprezinta o parte esentiala a succesului protezarii articulare, a inceput inca din spital, urmand sa fie continuata in urmatoarele 2-3 luni.
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Cosultant: Sef de Lucrari Dr. Vlad Predescu, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie