0737.507.907

Leziunea de cartilaj

Condropatia sau leziunea de cartilaj este o afecțiune din sfera ortopedică care implică aproape orice articulație din corpul nostru, cele mai des implicate fiind la nivelul oaselor mari, mai ales celor de la nivelul genunchiului, șoldului sau gleznei.

Condropatia poate să apară ca o suferință acută, urmare a unei leziuni, sau este una cronicizată, care apare în cadrul bolilor degenerative sau în cazul dezaxării sau a instabilității articulare. 

Există patru mari tipuri de leziuni de cartilaj:

  • de tipul “scămoșării”
  • fisurile superficiale
  • fisurile profunde, dar fără expunerea osului
  • fisuri profunde, cu expunerea osului

Simptomele cele mai frecvente în cazul acestei afecțiuni sunt durerea și inflamația, asociată cu o temperatură locală crescută, rigiditatea și, în cazurile grave, atunci când cartilajul se rupe, apar blocări ale articulației și sângerări în interiorul zonei afectate, astfel încât zona se învinețește.

La fel ca și în alte situații medicale din sfera ortopediei, cele două tipuri de tratament disponibile sunt cele chirurgicale și cele conservatoare.

Afectările superficiale ale cartilajului se rezolvă, de cele mai multe ori, în decurs de câteva săptămâni, dacă se respectă întocmai tratamentul și indicațiile specialiștilor. Aici vorbim de kinetoterapie și antiinflamatoare, injecții cu steroizi și analgezice.

Leziunile mai grave sau care sunt vechi au nevoie, de cele mai multe ori, de intervenție chirurgicală, existând mai multe variante de tratament, printre care:

  • debridare – reprezintă netezirea cartilajului deteriorat, precum și îndepărtarea marginilor libere, cu scopul de a preveni frecarea și iritarea
  • stimularea cartilajului deteriorat – procedura se realizează prin mici incizii (microfracturi), care expun vasele de sânge din interiorul osului, iar acest lucru duce la formarea de mici cheaguri de sânge în interiorul cartilajului. În urma acestui proces se stimulează regenerarea mai rapidă a acestuia. Noul cartilaj este, însă, mult mai suplu față de cel inițial, lucru care poate duce la o uzură mai rapidă a acestuia, fiind, deseori, necesară repetarea procedurii
  • mozaicoplastie – cartilajul sănătos dintr-o zonă este transferat în locul unde este grav deteriorat. Procedura poate fi folosită pe suprafețe mai mici, mai ales în rândul pacienților mai tineri, care prezintă leziuni în urma unor accidente
  • implantarea autologă de condrocite cultivate din țesutul propriu al pacientului, după care acestea sunt inserate în articulația afectată, unde are capacitatea de a stimula producția proprie de țesut cartilaginos viabil

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: