0737.507.907

Ruptura de ligament încrucișat anterior

Ruptura de ligament încrucișat anterior

Ligamentul încrucișat anterior (LIA) este unul din cele patru mari ligamente ale genunchiului, rolul său principal fiind de stabilizator al articulației.

Dislocarea, lezarea sau ruptura ligamentelor externe sau interne ale genunchiului pot provoca instabilitatea acestei articulații, cu limitarea severă sau imposibilitatea de a efectua activități fizice, mai ales a activităților sportive, mai exact incapacitatea de a pivota, de a întoarce sau de a răsuci membrul inferior.

În situația unor accidente grave, ligamentul încrucișat anterior este supus unor puternice forțe de tensionare, suferind întinderi care duc la rupturi parțiale sau complete. În acel moment, peste 40% din pacienți declară că apare un sunet de “pocnire” la nivelul genunchiului.

Pentru a diagnostica în mod corespunzător această afecțiune, sunt recomandate următoarele investigații: radiografia, care are rolul de a exclude existența altor traumatisme, un examen RMN și o ecografie de genunchi.

Tratamentul leziunilor ligamentului încrucișat anterior este individualizat, operația fiind recomandată în cazul anumitor pacienți. Ligamentoplastia se efectuează doar artroscopic, scopul fiind obținerea unui genunchi stabil, complet funcțional și care sa-i ofere posibilitatea pacientului să-și reia activitățile, inclusiv a celor sportive, la un nivel similar cu cel de dinaintea accidentului. Ligamentul rupt se poate reface cu mai multe tipuri de grefe, recoltate de la pacient, si fixate la nivelul osului cu suruburi sau mijloace de suspensie la nivelul corticalei.

Din punct de vedere postoperator, este esențială recuperarea, care trebuie realizată zi de zi, pe o perioadă de până la șase luni.

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: