Ruptura coafei rotatorilor este o afecțiune care are loc în urma unui traumatism acut, cum ar fi căderea pe umăr sau pe cot, dar și din cauza ridicării unor greutăți.
Primul simptom și cel mai evident ține de scăderea forței la nivelul umărului, însoțită de dureri puternice. În esență, ruptura se produce atunci când sunt afectați unul sau mai multe tendoane dintr-un grup de mușchi care au rolul de a asigura mobilitatea și stabilitatea umărului.
Există două tipuri de rupturi: parțiale – atunci când tendonul se desprinde parțial de pe locul de inserție pe humerus, dar și totale – atunci când tendoanele se desprind total de pe os.
La fel ca și în alte afecțiuni din sfera ortopedică, prima opțiune de tratament este cea conservatoare, ce include repaus, kinetoterapie, dar și injecții cu plasmă centrifugată (PRP), menite să asigure reducerea inflamației din respectiva zonă.
În situația necesității tratamentului chirurgical, sunt disponibile mai multe soluții, fiecare adaptate pacientului și gravității afecțiunii:
- intervenția artroscopică de reparare – este cea mai uzuală intervenție de rezolvare, pe cale chirurgicală, a acestei afecțiuni
- reconstrucția capsulei superioare – atunci când afecțiunea este mai gravă și există rupturi masive, soluția medicală este de inserție a unei grefe artificiale de tendon, menită să ia locul celui afectat.
- proteza de umăr este necesară atunci când articulația a devenit artrozică, există rupturi mari și este imperios necesară recuperarea funcției umărului.