Coxartroza este o afecțiune din sfera ortopediei și presupune degradarea lentă a cartilajului articular de la nivelul șoldului. Este una dintre cele mai invalidante afecțiuni la nivel global întrucât afectează semnificativ calitatea vieții pacienților.
Procesul este degenerativ, spre deosebire de procesul natural de îmbătrânire și este însoțit de durere și de dificultate în mișcări, care se accentuează cu trecerea timpului.
Artroza de șold poate fi primară (idiopatică) sau secundară, atunci când este determinată de o anumită patologie sau de circumstanțe anterioare, precum afectarea articulației femuro-acetabulare prin traumatism, displazie de șold, patologii de șold moștenite, infecții articulare sau alte traumatisme anterioare.
Alte cauze pot fi bolile reumatismale, precum poliartrita reumatoidă, spondilita ankilopoetică sau administrarea excesivă de cortizon. De asemenea, obezitatea, hemofilia sau guta artritică se asociază cu deteriorarea articulației coxo-femurale.
Simptomele coxartrozei cuprind, printre altele, durere, pierderea mobilității, deformarea zonelor afectate și senzații de slăbiciune și de oboseală.
Diagnosticarea se face pe baza unor radiografii de bazin și, în cazuri mai speciale, CT sau RMN. În primă etapă, atunci când nu este diagnosticată o formă avansată, recomandările specialiștilor tind către un tratament conservator, urmat de activitate fizică și terapie medicamentoasă, printre care medicamente antiinflamatoare nonsteoroidiene și condroprotectoare.
În situațiile mai grave, cea mai indicată formă de tratament rămâne intervenția chirurgicală, mai exact artroplastia totală de șold, în cadrul căreia porțiunile articulare sunt înlocuite cu implanturi artificiale.