Fractura de gleznă are loc atunci când unul sau mai multe oase din articulația gleznei se fracturează, fiind posibile și leziuni ale ligamentelor. Fracturile pot avea loc la orice vârstă și sunt cauzate de rotirea sau sucirea gleznei, impiedicarea sau căderea sau, în anumite situații, de traumatisme provocate de un accident rutier.
Printre simptome, putem enumera durerea severă, inflamarea și umflarea gleznei, sensibilitatea la atingere sau imposibilitatea de sprijinire pe membrul afectat.
Diagnosticul de certitudine se pune prin examenul radiologic in cel putin 2 incidente. In cazul frac-turilor cominutive cu traiect intraarticular este foarte utila efectuarea unei computer tomografii pentru a caracteriza cat mai corect fractura si a indica tratamentul corespunzator.
Tratamentul nonchirurgical constă în reducerea ortopedică a fracturii și imobilizarea gleznei cu ajutorul unor atele gipsate timp de aproximativ 4-6 săptămâni, urmate de ședințe de recuperare funcțională. În situația în care există, la nivelul articulației, fracturi cu deplasare și instabilitate a gleznei, tratamentul chirurgical devine cea mai recomandată varianta de tratament.