Femurul este cel mai lung os din corpul uman. Pin urmare fracturile aparute la acest nivel sunt intotdeauna insotite de un rasunet important asupra organismului. Pierderile de sange din focarul de fractura sunt in general importante (pana la 1 litru de sange).
Fracturile diafizei femurale se întâlnesc la toate categoriile de vârstă, mai frecvente la bărbații tineri în cazul accidentelor și la femeile vârstnice, în cazul căderilor, în special cele domestice. Din punct de vedere medical, se încadrează în două categorii principale: incomplete și complete, în cazul din urmă fiind de trei tipuri – simple, cu fragment intermediar și cominutive sau bifocale.
Diagnosticul de certitudine se pune cu ajutorul examenului radiologic in cel putin 2 incidente, ocazie cu care se poate si clasifica fractura in vederea indicatiei tratamentului optim.
Tramentul este fie conservator – foarte rar aplicat în practica medicală, fie chirurgical, în acest caz existând mai multe tipuri de intervenție, varianta optimă fiind decisă de medicul ortoped, în funcție de tipologia și complexitatea fracturii. Acesta consta in reducerea (preferabil cu focar inchis) si osteosinteza. Ca mijloace de osteosinteza, in functie de particularitatea fracturii se pot folosi tije centromedulare, placi bocate sau fixatoare externe in cazul fracturilor deschise.