Fracturile intertrohanteriene sunt foarte întâlnite în ortopedie, în special în rândul persoanelor de vârsta a treia și cu precădere în rândul femeilor, acolo unde este mai întâlnită osteoporoza.
Cauza principală este legată de accidentele casnice, mai exact căderile pe șold, în cazul celor peste 60 de ani. În rândul tinerilor, căderile de la mare înălțime sau accidentele de circulație pot duce la astfel de fracturi.
La nivel de simptome, cele mai des întâlnite sunt durerea în zona șoldului, impotenta funcțională totala a membrului inferior (pacientul nu poate ridica piciorul din pat), care devine mai scurt cu 6-7 cm decât celălalt, echimozele și inflamația locală.
Diagnosticul de certitudine se pune cu ajutorul uui examen radiologic in cel putin 2 incidente.
Aparand in cazul unor pacienti fragili, aceste fracturi care sunt insotite de sangerare la nivelul focarului de fractura destul de importanta, produc o mortalitate crescuta. În această situație, tratamentul este numai chirurgical și este considerat o urgență medicală, constand in reducerea inchisa si osteosinteza. Aceasta fixare se poate face cu ajutorul unei tije centromedulare (Tija universala sau Tija Gamma), sau a unui dispozitiv de compresie (DHS/DCS).