Platoul tibial este o structură din proximitatea articulației genunchiului și se împarte în hemiplatoul medial și lateral. Primul are o dimensiune mai mare, are formă concavă și este acoperit de cartilaj hia-lin, iar cel lateral este ceva mai mic și convex. Întreg platoul tibial este acoperit de meniscul intern și de cel extern, conectate prin ligamentele coronare. Cele mai des întâlnite cauze care duc la afectarea platoului tibial sunt accidentele rutiere și căderile de la mare înălțime.
Simptomele nu pot determina cu exactitate existența unei fracturi a platoului tibial, așa că acest lucru ar trebui investigat de fiecare dată când există durere și edem local la nivelul genunchiului după un traumatism mai puternic.
Diagnosticul de certitudine este pus prin examenul radiologic in cel putin 2 incidente. Fiind o fractura intraarticulara si putand avea multiple fragmente greu de diferentiat pe radiografia standard, in cazul fracturilor de platou tibial se recomanda efectuarea unei computer tomografii de genunchi pentru a caracteriza cat mai precis fractura si a indica tratamentul corepunzator.
Tratamentul nonchirurgical constă în fixarea articulației cu ajutorul unei orteze, fără a se călca pe pi-cior pentru o perioadă de până la 90 de zile. Chirurgical se poate interveni pentru a fixa zona afectată cu șuruburi, sau placi blocate si suruburi în funcție de nivelul de gravitate stabilit de medicul ortoped.