Genunchiul este cea mai complexă articulație a genunchiului și meniscul are un rol important, întrucât posedă excelente proprietăți mecanice care îi permit să absoarbă șocurile și să distribuie, în mod, egal, forțele dintre femur și tibie, oferind stabilitate.
Atunci când leziunile apar în zona vascularizată a me-niscului, acestea pot fi reparate prin sutură, însă, în anumite situații, intervenția chirurgicală nu poate rezolva complet problema. Din acest motiv, este necesar să fie îndepărtat și mai mult țesut, dar lipsa meniscului poate duce la artroză si, într-un final, la protezarea genunchiului.
Pentru a evita această situație, medicina regenerativă din sfera ortopedică propune implantul artificial de menisc – o structură sintetică, elastică, flexibilă și biocompatibilă. Sturctura acestuia, asemănătoare unui fagure, permite trecerea și dezvoltarea vaselor sanguine care, la rândul lor, transportă celulele nutrienți și celulele des-tinate reconstrucției țesutului.
Rezultatele sunt spectaculoase: durerile scad după o singură procedură medicală, mobilitatea revine la normal, iar distrugerea cartilajului este stopată.