Osteotomia este un tip de chirurgie preartrozică, prin care se realizează menținerea sănătății genunchiului până la o vârstă înaintată, astfel încât pacienții să își poată menține un stil de viață activ și să poata practica, în siguranță, activități sportive. Scopul acestei intervenții este de a salva sau a întârzia degradarea cartilajului articular, și, evident, a evoluției către artroză.
Osteotomiile sunt intervenții chirurgicale menite să mențină sănătatea și mobilitatea genunchiului, astfel încât să fie eliminat unul dintre factorii declanșatori ai artrozei de la nivelul acestei articulații. Mai exact, medicul ortoped remediază, prin intermediul operației, picioarele sub formă de paranteză ale unei persoane, denumite și “genunchi de fotbalist”.
Din cauza acestei posturi anormale, unii pacienți resimt durere, mai ales dacă stau mult timp în picioare sau fac mișcare susținută. În anumite situații, apare și o instabilitate articulară, pe care pacienții o reclamă în timpul vizitei la medicul ortoped.
Dacă intervenția nu are loc în prima parte a vieții, atunci când articulația este într-o stare bună, pentru a corecta această dezaxare de la nivelul genunchiului, riscurile sunt mari să intervină o degradare progresivă a cartilajului articular și, implicit, apariția artrozei.
În cazul osteotomiei personalizate, pe lângă experiența chirurgului și avansul medicinei, la reușita operației contribuie foarte mult și tehnologia. Astfel, apare planningul digital foarte detaliat al genunchiului și introducerea unor ghiduri de tăiere, create de computer în baza anatomiei fiecărui pacient în parte.
Astfel, abaterile sunt minime deoarece toate secțiunile osoase sunt indicate de computer, în funcție de modelul virtual 3D corectat anatomic al genunchiului pacientului. Iar rezultatele sunt spectaculoase, recuperarea se face rapid și pacientul poate practica, în scurt timp, inclusiv sporturi de contact.