0737.507.907

Artroplastia de resurfațare tip Birmingham pentru sportivi și persoane dinamice

Artroplastia de resurfațare tip Birmingham pentru sportivi și persoane dinamice

Resurfațarea a fost concepută pentru pacientul exterm de activ, sportiv, care este supus unor traumatisme directe ale șoldului și care practică activități cu impact ridicat la nivelul articulației protezate. Astfel, sportivii de performanță care joacă fotbal, tenis, fac escaladă, lupte sau schi pot beneficia de acest tip de intervenție. Candidatul ideal este, în general, pacientul tânăr(vârsta sub 60 ani), bărbat, cu o viață extrem de activă și care nu are diformități extreme ale capului femural sau ale acetabulului. De asemenea, capitalul osos trebuie să fie bun, să nu existe osteoporoză importantă sau necroză avansată a capului femural. Pentru acest grup de pacienți, considerând faptul că perioada de viață a unei artroplastii totale de șold clasice este mai mică decât speranța de viață a pacientului, este indicată resurfațarea, cu posibilitatea unei revizii mai facile atunci când va fi nevoie de aceasta.

Un exemplu foarte cunoscut este cel al jucătorului de tenis de câmp Andy Murray, care, în decursul carierei sale, a dezvoltat artroză de șold, afecțiune care îi impiedica în special mobilitatea pe terenul de joc, dar și posibilitatea de a se antrena timp îndelungat. Chiar și cu aceste limitări, Andy Murray a devenit un campion, cucerind titlul US Open în 2012 și Wimbeldon în 2013 și 2016. La vârsta de 32 ani, pe 28 ianuarue 2019, acesta a fost operat de inventatorul protezei de resurfațare, profesorul Derek McMinn, urmând, apoi, o perioadă intensă de recuperare și ajungând, pe 23 iunie 2019, din nou printre elitele tenisului mondial la Queens Club, unde a câștigat un nou titlu la dublu, urmat de castigarea turneului de la Antwerp, în octombrie 2019, la numai nouă luni de la operație.

În esență, resurfațarea este o procedură prin care se înlocuiesc suprafețele articulare afectate la nivelul șoldului. Este o intervenție care prezervă cât mai mult din stocul osos al pacientului, capul și colul femural nefiind îndepărtate, ca în cazul artroplastiei clasice de șold. Capul femural se prelucrează astfel încât să poată primi o proteză metalică foarte apropiată de forma anatomică a acestuia. Componenta femurală nu are o coada clasică, care să fie introdusă în canalul femural, ci una foarte redusă ca dimensiune, care se introduce în colul femural. Noul cap femural se cimentează, pentru o aderență cât mai bună la osul pacientului. Componenta acetabulară este necimentată, suprafața acesteia de contact cu osul fiind poroasă și stimulează creșterea de os nou pentru a se integra. Cuplul de frecare al acestei proteze este metal pe metal, ceea ce îi conferă o rezistență deosebită la traumatisme. Prin refacerea exactă a raporturilor anatomice, această proteză este extrem de stabilă și oferă o mare amplitudine de mișcare a șoldului.

Avantajele resurfațării:

  1. Reducerea cantității de os îndepărtat – principiul protezei de resurfațare este îndepărtarea doar a cartilajului deteriorat și, cel mai important aspect, neafectarea canalului medular femural.
  2. Scăderea ratei de complicații – rata de luxație mult micșorată, inegalitatea de membre rară
  3. Mobilitate a șoldului mai bună decat în cazul protezei clasice de șold
  4. Timp de recuperare mult mai scurt
  5. Stabilitate a șoldului protezat mult îmbunătățită, datorită mărimii anatomice a componentei femurale. Rata de luxație în cazul artroplastiei totale de șold este de aproximativ 4%, iar în cazul protezei de resurfațare este de 0,20%.
  6. Revizia protezei de resurfațare este mai ușoară decât în cazul protezei clasice de șold, stocul osos la nivelul femurului fiind, practic, intact.
  7. Complicațiile resurfațării: Sunt cele generale ale oricăror intervenții de protezare, dar la care se adaugă două complicații specifice și anume fractura colului femural și generarea de particule de ioni metalici care ajung în sânge și au efect necunoscut până în prezent. Generarea ionilor metalici a reprezentat o mare problemă a tuturor modelelor de proteze metal pe metal care au fost pe rând retrase din folosire, excepția fiind făcută de proteza tip Birmingham care are o tehnologie aparte și la care s-a dovedit faptul că acest fenomen este extrem de diminuat. În prezent, este unicul model metal-metal care este acceptat de comunitatea ortopedică internațională.

Rezultate pe termen lung: Majoritatea studiilor efectuate pe loturi importante de pacienți au arătat o supraviețuire a protezei de resurfațare similară cu cea a protezei totale de șold clasică, astfel, la zece ani postoperator, rata de supraviețuire a protezei a fost de 98%, iar la 15 ani 95%.

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: