0737.507.907

Artroplastia totala de cot – speranta pentru o viata mai buna

Artroplastia totala de cot – speranta pentru o viata mai buna

Dr. Vlad Predescu, medic primar oprtoped, a efectuat in Spitalul Euroclinic o operatie de protezare totala de cot, procedura tehnic complexa realizata foarte rar in Romania. Interventia ii va schimba viata pacientei de 76 de ani care nu mai putea nici sa manance singura.

Aproape ca nici nu realizezi ca iti folosesti cotul ori de cate ori faci o miscare cu bratul: cand bei apa si duci paharul la gura, cand faci cumparaturi si iei ceva de pe raft, cand trebuie sa semnezi un document sau vrei sa saluti pe cineva dand mana.

Insa pacienta in varsta de 76 de ani cu artroza avansata a ambelor coate cunostea ce inseamna compromiterea severa a mobilitatii bratelor: coatele ii erau complet anchilozate, astfel incat nu mai putea nici sa manance sau sa se spele singura si ajunsese sa fie dependenta de ingrijirea fiului ei. In plus, durerea cu care traia de cativa ani devenise din ce in ce mai puternica.

Este momentul in care ajunge la Spitalul Euroclinic unde Dr. Vlad Predescu, medic primar ortoped, i-a spus ca poate beneficia de proteza totala de cot.

“Frecvent, astfel de pacienti cu artroza a cotului asteapta si sufera prea mult pana ajung la medic sau cred ca nu exista vreo solutie in cazul lor. Insa nu este asa. Desi artroplastia totala de cot este mult mai rar efectuata comparativ cu proteza de sold sau de genunchi, este la fel de eficienta in disparitia durerii si redarea mobilitatii articulare, ceea ce va imbunatati considerabil calitatea vietii pacientului.” – a mentionat Dr. Predescu.

Artroplatia totala de cot – operatie tehnic complexa cel mai bine efectuata de ortopezi cu experienta

Suprafetele netede normale ale articulatiei cotului pot fi afectate de poliartrita reumatoida, de artroza degenerativa produsa de inaintarea in varsta sau de un traumatism la nivelul bratului.

Cand distrugerea cartilajului si a oaselor care formeaza articulatia cotului este severa, inlocuirea cu o proteza – articulatie artificiala – efectuata de catre un ortoped experimentat este metoda cea mai eficienta care poate restaura confortul si functionarea cotului.

In spitalele de stat se efectueaza exceptional de rar acest tip de interventie, Spitalul Euroclinic fiind singurul spital privat din tara unde Dr. Vlad Predescu are expertiza si experienta necesara care sa garanteze succesul operatiei.

Cu peste 500 de interventii chirurgicale ortopedice pe an, Dr. Predescu este unul dintre cei mai buni specialisti in chirurgia artroplastica primara si de revizie (inlocuirea protezei deja uzate), inclusiv in interventii chirurgicale la pacientii care sufera de poliartrita reumatoida si spondilita ankilopoetica. In Spitalul Euroclinic, Dr. Predescu efectueaza artroplastii de sold, genunchi, umar si cot, iar ca urmare a stabilirii contractului cu CAS, pacientii beneficiaza de decontarea implantului articular.

Artroplastia totala de cot este o interventie tehnic complexa, pe de o parte deoarece articulatia cotului este formata din mai multe parti mobile care trebuie sa functioneze cu precizie pentru a controla miscarile antebratului. Pe de alta parte, operatia este cu atat mai complicata la pacientii care sufera de poliartrita reumatoida, o boala din sfera reumatologiei, care in stadiile finale duce la degradarea ireversibila a articulatiilor. Boala afecteaza si alte organe si din acest motiv acesti pacienti sunt mult mai fragili si prezinta anumite particularitati sub aspectul pregatiri preoperatorii si conduitei postoperatorii. In plus, oasele lor sunt foarte fragile, osteoporotice, iar pacientii au predispozitie la infectii si cicatrizare dificila. Din aceste motive, tratamentul endoprotetic al acestor pacienti necesita o experienta importanta. Insa in cadrul Spitalului Euroclinic, avem rezultate foarte bune, gratie experientei solide si stransei colaborari cu serviciile de reumatologie.” – a subliniat Dr. Predescu.

Artroplastia totala de cot – operatia care reda mobilitatea bratului

In artroplastia totala de cot, portiunile distruse ale humerusului (osul bratului) si ulnei (unul din oasele antebratului) sunt indepartate si inlocuite cu componentele artificiale.

Proteza este alcatuita din doua tije metalice care se introduc fiecare in canalul medular al celor doua oase, se stabilizeaza cu ciment si se conecteaza una cu cealalta printr-un sistem tip balama care asigura mobilitatea si stabilitatea articulatiei.

Operatia dureaza aproximativ doua ore si se efectueaza sub anestezie generala.

Recuperarea medicala incepe din a doua zi postoperator cu exercitii usoare si este esentiala pentru succesul procedurii. Majoritatea pacientilor vor constata o imbunatatire a calitatii vietii: durerea dispare sau se amelioreaza considerabil, vor putea dormi pe partea respectiva, iar miscarea la nivelul cotului devine din ce in ce mai buna, ceea ce va permite reluarea executarii activitatilor de zi cu zi.

Operatia de protezare a cotului a reusit, pacienta nu mai are dureri, iar forta si miscarile bratului s-au imbunatatit treptat. Acum, dupa 2 luni postoperator, poate efectua activitati cotidiene simple, cum ar fi sa se imbrace singura, sa-si gateasca, sa-si faca toaleta locala sau sa deschida usa frigiderului pentru a lua o cutie cu lapte. Pacienta va continua exercitiile de kinetoterapie in urmatoarele 6 luni si va reveni anul viitor pentru protezarea celuilalt cot.

Sursa de informatii: American Academy of Orthopaedic Surgeons www.orthoinfo.aaos.org

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Vlad Predescu, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/artroplastia-totala-de-cot-speranta-pentru-o-viata-mai-buna

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: