0737.507.907

Cum alegem pentru pacient proteza de șold?

Cum alegem pentru pacient proteza de șold?

Una dintre discuțiile cele mai importante dintre medic și pacient, după stabilirea indicației de protezare, este alegerea tipului de implant care s-ar potrivi fiecărui pacient în parte. În esență, rolul protezării este să redea mobilitatea, să asigure stabilitatea articulației și să elimine durerea, permițând pacientului reluarea tuturor activităților zilnice. Nu în ultimul rând, ne dorim un implant care să reziste toată viața, să aibă cea mai mica uzură și cele mai puține complicații pe termen lung. În caz că este nevoie ca proteza să fie înlocuită, această procedură se face printr-o nouă intervenție, cunoscută sub numele de revizie. Orice implant, oricât de performant ar fi, dacă nu este corect implantat, în concordanță cu anatomia pacientului, nu va avea rezultatele dorite. De aceea, în ultima perioadă, tehnologia a pătruns în sala de operație și, la ora actuală, implantarea robotic asistată Mako sau protezele personalizate oferă cea mai mare precizie.

Un factor foarte important în alegerea tipului de implant este calitatea osoasă. Modalitățile de fixare a protezei în osul gazdă sunt două: prin cimentare sau prin creșterea osoasă în porii protezei (integrarea osoasă – proteze necimentate). Așadar, luând în considerare calitatea osoasă, la pacienții cu un stoc osos bun pot fi utilizate proteze necimentate. Acestea au avantajul că, dacă trebuie înlocuite printr-o operație de revizie, intervenția este efectuată cu mai multă ușurință și distrugerea capitalului osos restant este mai mică. De asemenea, majoritatea modelelor au și opțiunea de a înlocui capul metalic cu unul de ceramică, care oferă o uzură mai mică pe termen lung. Suprafețele acestor proteze sunt variate. Pot fi acoperite cu fibre de titan, cu hidroxil apatită, pot fi poroase sau acoperite cu metal trabecular. În funcție de acest lucru, integrarea osoasă este diferită, dar și costurile de fabricație. Rata de supraviețuire pentru aceste proteze, dacă sunt implantate corect și s-a produs fenomenul de creștere osoasă, este în jur de 20-25 de ani, dar există și pacienți care ajung mai repede la operația de revizie din cauza faptului că supraviețuirea este plurifactorială. Pacienții care au un stoc osos precar (provocat de osteoporoză) vor beneficia de proteze cimentate. Cimentul se întărește imediat, pe masa de operație, și, de a doua zi, pacientul poate călca cu sprijin complet. Aceste modele se folosesc în special în cazul fracturilor și a persoanelor cu o vârstă înaintată. Rata de supraviețuire este în jur de 15 ani.

Vârsta este un alt factor care poate influența alegerea implantului. În ultima perioadă, vârsta cronologică este mai puțin importantă decât vârsta biologică, existând pacienți care, la 75 ani, au un stoc osos mai bun decât pacienți de 50 ani, care au osteoporoză sau alte afecțiuni care scad rezistența osoasă. Nu există consens legat de cuplul de frecare, dar, în unele ghiduri, recomandările sunt: dacă pacientul are sub 40  de ani să se folosească o frecare ceramică-ceramică, dacă este între 40 și 75 de ani să se folosească ceramică-polietilenă și, dacă are peste 75 de ani, să se folosească metal pe polietilenă.

Nivelul de activitate fizică și de mobilitate înaintea operației pot varia foarte mult de la un pacient la altul. În funcție de aceste două variabile, se alege mărimea capului protezei, care, cu cât este mai mare, cu atât poate oferi o mai bună mobilitate și stabilitate a articulației protezate. La pacienții care au drept complicație posibilă luxația, se folosesc implanturi cu dublă mobilitate. În cazul sportivilor sau a pacienților foarte activi, se poate opta pentru artroplastia de resurfațare, care oferă o dimensiune identic anatomică a capului protezei, distrugând o cantitate minimă de os pentru implantare. La aceasta din urmă, frecarea este metal-metal, având o rezistență la uzură maximă, dar existând și riscul ca ionii metalici generați în circulație să aibă efecte toxice locale. Dacă resurfațarea nu este posibilă la pacienții cu grad ridicat de activitate, sunt indicate protezele cu cap ceramic cât mai mare posibil, această alegere fiind dictată de dimensiunea cupei acetabulare care este implantată.

Tipurile de fixare ale cupei acetabulare necimentate pot fi prin presiune (pressfit), cu șuruburi, mixt sau prin înfiletare. Acest lucru se decide, de regulă, intraoperator de către chirurg, în funcție de o serie de factori locali și de modelul ales.

Tipurile de cozi ale protezelor necimentate, în afară de modul de prelucrare pentru a permite creșterea țesutului osos, diferă și prin formă, încercând, astfel, să se adapteze cât mai bine numeroaselor variante anatomice ale canalului femural pe care le poate întâlni chirurgul. Prin urmare, în centrele supraspecializate, există la dispoziție mai multe modele, iar întreg stocul de implanturi este la dispoziția chirurgului, evitând astfel orice surpriză intraoperatorie legată de nepotrivirea acestuia cu anatomia pacientului.

Luând în calcul aspectele de mai sus, putem împărți protezele de șold după cum urmează:

  1. în funcție de modalitatea de fixare: cimentate și necimentate
  2. în funcție de regiunea anatomică înlocuită, pot fi proteze totale, proteze parțiale și proteze de resurfațare
  3. în funcție de cuplul de frecare al protezei: metal pe metal, metal-polietilenă, ceramic-polietilenă, ceramic-ceramic

I. Proteza parțială de șold (Hemiartroplastia)

Indicația pentru a folosi acest tip de implant este în cazul pacienților care au suferit o fractură a colului femural și care au acetabulul (osul coxal) fără semne de artroză. Componenta femurală poate fi cimentată sau necimentată, iar cupa bipolară reface întocmai mărimea capului femural care a fost îndepărtat. Acest lucru oferă o mobilitate și o stabilitate foarte bună, iar riscul de luxație asociat acestui tip de implant este unul scăzut.

II. Proteza de resurfațare

Se folosește, în special, în cazul persoanelor tinere, sportive sau cu un nivel de activitate fizică intens. Este și cazul cunoscutului jucător de tenis Andy Murray, care a suferit o artroplastie de resurfațare la 32 de ani, revenind în formă foarte bună postoperator și reușind să câștige meciuri importante după intervenție. Principiul protezei este îndepărtarea suprafețelor articulare afectate, prezervând o cantitate cât mai mare de os. Cuplul de frecare este metal pe metal. Principalele avantaje sunt mobilitatea și stabilitatea foarte bune, obținute prin mărimea anatomică a capului protezei.

III. Proteza totală de șold

  1. Cimentată – utilizată în special în cazul pacienților care au o calitate precară a osului. Presupune înlăturarea suprafețelor articulare până la osul spongios, înlocuirea acetabulului cu o cupă de polietilenă și a femurului proximal cu o coadă care se introduce în canalul femural. Capul femural poate fi de 28 sau 32 mm și este, de regulă, metalic.
  2. Necimentată – sunt diferite design-uri, în funcție de profilul cozii folosite, acestea având integrare diferită (metafizară sau pe toată suprafața cozii). În cazul protezelor necimentate, cuplul de frecare poate fi metal pe metal, metal-polietilenă, ceramic-polietilenă, ceramic-ceramic. Introducerea ceramicii în cuplul de frecare a scăzut considerabil forțele de frecare și cantitatea de particule produse, fiind o alternativă foarte bună în cazul pacienților tineri.

De asemenea, capul femural poate avea o dimensiune mai mare, până la 40 mm, oferind stabilitate și o mobilitate foarte bună.

 

Principala întrebare a pacienților cărora li se recomandă o intervenție de protezare este, în mod firesc, “care este cea mai bună”?

Răspunsul acestei întrebări este că cea mai bună proteză este personalizată fiecărui tip de pacient, în funcție de activitatea zilnică pe care o desfășoară și de calitatea osoasă a celui operat, precum și de anatomia canalului femural.

Astfel, pentru pacienții tineri cu un nivel de activitate foarte ridicat, sportivi, care petrec mult timp în aer liber, cea mai potrivită este proteza de resurfațare tip Birmingham, proteza totală necimentată cu cuplu de frecare ceramică – ceramică sau polietilenă cross-linkată. După vârsta de 50 de ani, cea mai bună alegere este o proteză cu cuplu de frecare ceramic – polietilenă cross-linkată. Pentru a putea beneficia de acest tip de proteză, stocul osos al pacientului trebuie să fie unul de bună calitate, pentru ca proteza să se poată integra la nivelul osului. Pacienții vârstnici, cu o calitate a osului scazută, pot beneficia de proteze cimentate, cu un cuplu de frecare metal-polietilenă.

La oricare dintre tipurile de proteze de mai sus se pot deteriora componente de-a lungul timpului și să apară complicații pe termen lung. Dacă pacienții sunt monitorizați anual și se prezintă la medic atunci când apar simptome noi în evoluția acestora, se pot revizui doar componentele care s-au deteriorat, operația de revizie fiind mai facilă decât în cazul deteriorării complete a protezei primare.

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: