0737.507.907

Dr. Vlad Predescu: Wakeboardingul trebuie inclus în categoria sporturilor cu risc crescut de accidentare

Dr. Vlad Predescu: Wakeboardingul trebuie inclus în categoria sporturilor cu risc crescut de accidentare

În sezonul de vară, amatorii de sporturi acvatice îşi fac apariţia, iar cel mai îndrăgit sport al românilor este wakeboardingul.

Ne aflăm în plin sezon estival, momentul ideal pentru concedii şi pentru sporturi acvatice. În ultimii ani, aceste activităţi au început să prindă din ce în ce mai mult şi în România, atât la nivel de practicanţi amatori, cât şi la profesionişti. În topul preferinţelor se află wakeboardingul, mai ales în rândul tinerilor, pentru că este extrem de spectaculos, oferă cascadorii periculoase şi, odată cu ele, un risc crescut de accidentări, mai ales la nivelul articulaţiilor. Pentru a vedea cum ne putem proteja atunci când practicăm aceste sporturi, stăm de vorbă cu medicul Vlad Predescu, specializat în ortopedie şi traumatologie sportivă.

Pentru că vorbim de un sport care se desfăşoară pe apă şi la viteze mari, întrucât practicantul este tractat de o ambarcaţiune motorizată, wakeboardingul poate produce foarte multe accidente, care se pot solda cu fracturi, dislocări şi afecţiuni ale ligamentelor. În categoria celor din urmă, cele mai frecvente sunt rupturile de ligament încrucişat anterior (LIA), cel care are rolul de a stabiliza partea superioară a genunchiului alături de cea inferioară, astfel încât articulaţia să nu fie afectată la torsiuni sau la pivotări. Din câte se pare, peste 30% din afecţiunile din sfera ortopedică care au loc în timpul wakeboardingului sunt legate de rupturi totale sau parţiale ale LIA, urmate de dislocări ale umărului, fracturi sau luxaţii ale gleznei.

“Din acest punct de vedere, wakeboardingul trebuie să fie inclus în categoria sporturilor cu risc foarte crescut de accidentare, aşa cum le catalogăm noi, ortopezii, pe o treaptă superioară schiului nautic şi la acelaşi nivel cu schiul alpin, fotbalul sau handbalul”, susţine doctorul Vlad Predescu.

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: