Operatie Hallux Valgus

Reconstrucția chirurgicală trebuie luată în discuție când durerea este constantă și nu se remite sub nicio formă de tratament conservativ. Chirurgia în scop pur cosmetic nu este recomandată, deoarece ea implică riscuri, ca orice intervenție chirurgicală.

Forma uşoară

În acest stadiu, montul și devierea halucelui sunt de dimensiuni mici, iar mobilitatea articulației metatasofalangiene 1 este păstrată. În regiunea montului se poate dezvolta o bursită (inflamație a membranei sinoviale) datorată conflictului cu pantofii. În această fază, tratamentul conservator este indicat: purtatul de pantofi adecvați, cu compartiment anterior larg, orteze corectoare pentru haluce, tratament antiinflamator. În anumite situații, după episodul inflamator, la baza halucelui poate proemina o formațiune indurată (bursa restantă) care nu mai răspunde la tratament. În acest caz, se poate interveni chirurgical pentru ablația bursei (bursectomie) și remodelarea capului metatarsian 1 (emondaj).

Forma moderată

Montul crește în dimensiuni, este dureros atât în timpul mobilizării ortostatismului prelungit, cât și în repaus. În plus, devierea metatarsianului 1 și a halucelui este importantă, iar mobilitatea articulară este redusă. În această situație, remodelarea metatarsianului 1 nu mai este suficientă, ci necesită proceduri de realiniere (osteotomii) și fixare a fragmentelor osoase (osteosinteză). În funcție de gradul de hallux valgus, se stabilește și tipul de intervenție chirurgicală.

Forma severă

În ultimul stadiu, defectele osoase implică tot antepiciorul, durerea este constantă și mersul dificil, indiferent de încălțările purtate. Articulațiile interfalangiene și metatarsofalangiene sunt rigide până la fixe (complet blocate), în dreptul lor se dezvoltă calozități sau durioame, apar defecte asociate pe degetele 2-5 (deget în ciocan, quintus varus).