Postoperator si recuperare Hallux Valgus

După operație, pacientul rămâne internat în medie între 2-4 zile, în funcție de starea lui generală și tipul de intervenție optat.

Se vor administra antibiotice pentru profilaxia infecției și tratament anticoagulant pentru a preveni tromboza venoasă profundă. Forma de administrare (injectabilă sau oral) este aleasă de medicul ortoped împreună cu medicul anestezist, în funcție de afecțiunile asociate ale pacientului (comorbidități). Se instituie, de asemenea, controlul durerii (analgezice, antiinflamatoare).

Tegumentul din jurul plăgii poate fi amorțit pentru 24-36 de ore, datorită edemului. Dacă persistă, trebuie menționat medicului curant.

Dureri de cap pot fi resimțite ca urmare a anesteziei rahidiene pentru 12-24 ore.

Pansamentul nu se udă când pacientul merge în cabina de duș, pentru a evita orice comunicare cu germenii din mediul extern.

Pansamentul se schimbă la 2-3 zile, local se administrează gheață, cu membrul pelvin operat în poziție proclivă (ridicat).

Mobilizarea se face cu sprijin total sau parțial, dependent de tipul de operație, cu ajutorul a două cârje sau cu un cadru metalic. Se poartă un tip de încălțăminte special (de exemplu: sandalele tip Barouk) cu descărcare a compartimentului anterior pentru 4-8 săptămâni, astfel încât sprijinul va fi complet pe călcâi, iar antepiciorul nu va atinge solul.

Firele de sutură se scot la aproximativ 14 zile. La 6 săptămâni de la operație, pacientul revine la control pentru a efectua o radiografie de control.

Reintegrarea la locul de muncă se face în funcție de activitatea desfășurată. Dacă este vorba despre o muncă la birou, atunci vorbim de o perioadă de 2-4 săptămâni. În cazul unei activități fizice susținute, sau dacă ortostatismul este prelungit, în medie la 8-12 săptămâni. De asemenea, șofatul este indicat la aproximativ 6 săptămâni postoperator.