0737.507.907

Revizia totala de sold – posibila si la cele mai inaintate varste

Revizia totala de sold – posibila si la cele mai inaintate varste

Dr. Vlad Predescu, medic primar ortoped, a realizat cu succes in premiera in Romania o interventie chirurgicala pentru revizie totala de sold la o pacienta in varsta de 91 de ani!

Operatia de inlocuire a protezei deteriorate poarta numele de „revizie” si reprezinta o interventie complexa si dificila, cu atat mai mult cu cat varsta pacientului este inaintata.

In Spitalul Euroclinic, Dr. Vlad Predescu efectueaza in mod regulat artroplastii totale primare si de revizie, inclusiv operatii complexe de tipul reviziei de revizie, adica inlocuirea de doua sau mai multe ori a protezei initiale. Efectuand peste 500 de interventii pe an, Dr. Predescu are experienta importanta si in cazul pacientilor in varsta sau care sufera de poliartrita reumatoida, care sunt mult mai fragili si prezinta anumite particularitati sub aspectul pregatirii preoperatorii si conduitei postoperatorii.

Dr. Predescu efectueaza artroplastii de sold, genunchi, umar si cot, iar ca urmare a stabilirii contractului cu CAS, pacientii beneficiaza de decontarea implantului articular.

Un caz fericit, in care pacienta a trait mai mult decât proteza sa!

Fosta sportiva de performanta si antrenor emerit de gimnastica, pacienta este o persoana activa si acum, la varsta de 91 de ani. In urma unui accident sportiv pe care l-a avut in 1998 la schi in Austria, a suferit o fractura de cotil – cavitatea scobita a osului soldului unde se articuleaza capul femurului. Desi a fost operata imediat in unul din spitalele din Austria, pacienta a dezvoltat ulterior artroza severa a soldului care a necesitat protezarea articulatiei, interventie care s-a efectuat in Romania in anul 2001.

In cazul articulatiilor artificiale se considera ca media de supravietuire a acestora este de 15 ani in 90% din cazurile in care proteza este de buna calitate, a fost implantata corect, iar pacientul a respectat indicatiile medicale. Frecvent, pacientul va necesita o noua operatie de inlocuire a protezei care se uzeaza in timp, interventie care se numeste revizie de proteza. Acest proces de deterioare a protezei este cu atat mai accentuat cu cat persoana are un stil de viata activ.

Cazul fostei sportive de performanta este un caz fericit, in care pacienta a trait mai mult decât proteza sa! Deorece avea dureri mari si ajunsese sa fie dependenta de cadru pentru a se deplasa, unica solutie a fost operatia de revizie de proteza care s-a efectuat dupa 15 ani de la prima interventie.

Care sunt riscurile operatiei de revizie de proteza in cazul unui pacient varstnic?

Dr. Vlad Predescu: Riscul principal, in cazul unui pacient varstnic si cu atat mai mult in cazul pacientei de 91 de ani, este dat de prezenta osteoporozei, care la aceasta varsta este foarte importanta si poate face imposibila s au dificila fixarea protezei. Implicit, se poate produce o fractura si compromiterea intregului procedeu chirurgical. Alt risc este dat de instabilitate, deoarece tonusul muscular este in general foarte scazut la persoanele varstnice. Din aceasta cauza, proteza poate sa nu fie corect stabilizata si pot aparea luxatii ale protezei, foarte dureroase, care duc la incapacitatea pacientului de a mai merge. Desigur, cel mai mare risc ramane decesul, deoarece in general organismul unei persoane la 91 de ani este fragil.

Care sunt criteriile de alegere a protezei?

Dr. Vlad Predescu: Proteza este aleasa in functie de defectele osoase intalnite intraoperator si de planul terapeutic. Pregatesc de obicei cel putin doua solutii chirurgicale pentru a putea face fata unor situatii neprevazute, care nu pot fi identificate inainte de interventia chirurgicala.

Totul a decurs conform planului, in echipa multidisciplinara

Dr. Vlad Predescu a mai declarat ca nu s-a confruntat cu nicio dificultate intraoperatorie si  totul a decurs conform planului. Rezolvarea cazului s-a produs cu solutia cea mai putin agresiva si mai putin traumatizanta pentru pacienta. Aceasta a presupus inlaturarea protezei, scoaterea cimentului, schimbarea insertului de polietilena  care era uzat, si astfel s-a putut face o revizie aproape completa, cu pierderi sangvine minime si intr-un interval de timp redus, de aproximativ 2,5 ore, in conditiile in care o interventie de revizie dureaza de regula 4-5 ore.

Totdeauna in chirurgie echipa multidisciplinara este foarte importanta. Nimeni nu poate opera singur. Pe de o parte, ai nevoie de medicul anestezist, care trebuie sa sustina bolnavul, si de ajutoare capabile sa raspunda cu succes nevoilor chirurgului. In cazul de fata am beneficiat de o terapie intensiva sustinuta si de un medic anestezist foarte bun  – Dr. Camelia Giuroiu, care a permis desfasurarea in conditii de siguranta a acestei interventii foarte mari si complexe, a subliniat dr. Vlad Predescu.

Evolutia postoperatorie a fost lenta, pacienta a stat in terapie intensiva 3 zile pentru supraveghere si la 6 zile postoperator a parasit spitalul mergand deja in cadru.

Recupararea postoperatorie este individuala si depinde de ficare pacient in parte, de tipul de interventie si de proteza implantata. Pacientei i s-a recomandat o recuperare usoara, care a constat in folosirea cadrului timp de 6-8 saptamani.

Asadar, in acest caz s-a practicat cu succes una din operatiile cele mai mari din ortopedie, revizia protezei de sold, la o pacienta foarte varstnica, de 91 de ani, ceea ce reprezinta o premiera pentru sistemul medical din Romania.

Text: Dr. Maria Dragota

Consultant: Dr. Vlad Predescu, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/revizia-totala-de-sold-posibila-si-la-cele-mai-inaintate-varste

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: