La aproape trei ani de când România a înregistrat o premieră medicală în această parte a Europei, prin aducerea primului robot chirurgical ortopedic Mako în țara noastră, rezultatele înregistrate cu acest sistem revoluționar au depășit așteptările atât ale pacienților, cât și cele ale echipei medicale coordonate de doctorul Vlad Predescu, singurul chirurg ortoped din țară care a primit acreditarea de a opera cu, probabil, cel mai eficient braț robotic ortoped din lume.
Cifrele statistice ne dovedesc de ce robotul Mako a devenit un nume de referință în ortopedia mondială, iar acestea ne arată că, începând cu 2013, când a fost produs primul dispozitiv și până în prezent, au fost realizate peste un milion de operații la nivel global, cu rezultate excepționale.
Ce face acest braț robotizat astfel încât a devenit un ajutor esențial în sala de operație pentru chirurgii ortopezi? Doctorul Vlad Predescu ne explică de unde a pornit această nevoie a introducerii tehnologiei în această disciplină medicală: “În primul rând, robotul Mako este folosit în operațiile de protezare a șoldului și a genunchiului, cele care, în ziua de azi, sunt considerate intervențiile chirurgicale ale secolului în ortopedie, deoarece ele au capacitatea de a transforma un pacient un un handicap locomotor grav, care nu se mai poate deplasa, într-un om sănătos, reinserat complet în viața socială și profesională. În prezent, refacerea mobilității articulației poate fi considerată, cu ghilimelele de rigoare, un tratament anti-aginng.” Însă, în faza inițială, operația clasică aducea cu sine o serie de complicații, mai ales că vorbim de o proteză care trebuie să funcționeze optim pe termen lung, 15 – 20 de ani, sau, în anumite situații, pentru toată viața.
Astfel, poziționarea protezei în articulație se face după o serie de unghiuri și dimensiuni pe care chirurgul le măsoară sau le aproximează în timpul operației cu ajutorul unor instrumente generale pe care le folosește la fiecare pacient, indiferent de anatomia acestuia. Dar fiecare pacient are o articulație unică și, din acest motiv, pot apărea mici imperfecțiuni care nu au nici un impact asupra actului chirurgical însă, în anumite situații, pot avea efecte pe termen lung, cum ar fi uzura prematură a implantului sau existența unui disconfort la nivelul articulației protezate.