0737.507.907

Artroplastia soldului prin resurfatare tip Birmingham. Alegerea barbatilor tineri si sportivi

Artroplastia soldului prin resurfatare tip Birmingham. Alegerea barbatilor tineri si sportivi

Cand protezarea soldului este o necesitate la un pacient tanar care doreste sa ramana activ, Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, efectueaza in Spitalul Euroclinic artroplastia soldului prin resurfatare Birmingham – o alternativa la artoplastia conventionala – prin care se conserva cea mai mare parte a osului femural proximal.

De ce este preferata artroplastia prin resurfatare la tinerii activi?

Principalul motiv de inlocuire a unei articulatii degradate cu un implant artificial este de a se opri frecarea oaselor unul pe celalat, fapt care produce durere importanta si limitarea mobilitatii. Noua suprafata a implantului va permite miscarea neteda a articulatiei. Atat artroplastia totala de sold conventionala, cat si cea prin resurfatare sunt folosite pentru a-l ajuta pe pacient sa se intoarca la activitatile sale, fara sa mai sufere de durere si avand o libertate mai mare de miscare.

Diferenta intre cele doua proceduri consta in tehnica de realizare. Pentru anumiti pacienti, in functie de varsta si gradul de activitate pe care o practica, posibilitatea de a alege o procedura sau alta este esentiala.

De exemplu, un tanar care va trai mai mult decat durata de uzura naturala a unei proteze (in medie 15 ani), va beneficia de artroplastia prin resurfatare deoarece este o tehnica prin care se pastreaza cat mai mult din osul femural, astfel incat daca o reinterventie este necesara, se va putea face in conditii mult mai usoare. Un pacient care va dori sa reia practicarea unui sport sau a unei activitati care necesita o amplitudine mai mare de miscare, va avea un avantaj daca implantul va fi montat prin tehnica de resurfatare. Pe de alta parte, un pacient la care articulatia artificiala va ramane pentru tot restul vietii va fi un candidat bun pentru proteza totala de sold conventionala.

Pacientii la care am practicat artroplastia prin resurfatare s-au putut reintoarce la tot ce inseamna activitatea lor anterioara, incluzand alergarea, catararea sau practicarea sporturilor competitive, ceea ce majoritatea pacientilor cu artroplastie conventionala nu ar putea face. Motivul rezida in designul implantului Birmingham. Prin tehnica de resurfatare, marimea capul femurului ramane relativ mare, aproape cat cea a osului natural. Din acest motiv articulatia noua este mai stabila si riscul de luxatie este mult redus. Insa, probabil cel mai mare avantaj al resurfatarii se va vedea multi ani mai tarziu, cand ai nevoie sa inlocuiesti implantul care se degradeaza in timp. Deoarece prin resurfatare s-a pastrat cea mai mare parte din os, chirurgul va avea mai multe optiuni in ceea ce priveste revizia componentelor si convertirea la endoproteza conventionala.Si nu in ultimul rand, un al treilea mare avantaj este dat de rezistenta la uzura prin frecare, in acest caz fiind vorba de o frecare metal pe metal care are longevitatea cea mai ridicata.” – a subliniat Dr. Vlad Predescu.

Cum se efectueaza artroplastia soldului prin resurfatare tip Birmingham?

Artroplastia prin resurfatare este o operatie complexa si dificila care trebuie efectuata doar de catre medici ortopezi cu experienta ampla in protezarea articulara. In prezent, in lume se realizeaza doar in centre supraspecializate, iar sistemul Birmingham este lider in artroplastia prin resurfatare, fiind singurul dovedit eficient.

In artroplastia soldului prin resurfatare tip Birmingham se indeparteaza mai putin os decat in artroplastia conventionala

In artroplastia prin resurfatare, capul si colul femural nu sunt indepartate si inlocuite cu o tija introdusa in interiorul femurului, asa cum se intampla in procedura traditionala. Se elimina doar cativa milimetri din osul artrozic si se creaza o noua suprafata (resurfatare) peste care se fixeaza cu ciment un implant de metal avand forma unei „palarii” de ciuperca. Procedura este asemanatoare cu adaugarea unei coronite dentare. De asemenea, la nivelul osului bazinului se monteaza o emisfera metalica. Totusi, intre noul cap femural si bazin nu este nevoie sa se foloseasca un distantator, ca in artroplastia clasica, deoarece marimea noului cap femural este ramane aproape cat cea a osului normal.

Ca urmare a tehnologiei avansate, proteza metal-pe-metal Birmingham este fabricata dintr-un aliaj cobalt-crom puternic si neted, ceea ce prelungeste foarte mult durata de utilizare a articulatiei artificiale.

Care sunt beneficiile artroplastiei prin resurfatare?

Beneficiile artroplastei prin resurfatare tip Birmingham sunt bine stabilite:

  • Mai usor de revizuit – ideala pentru pacientii tineri
  • Permite reluarea practicarii sportului (alergat, ski, fotbal, arte martiale, catarat, dans, etc.)
  • Conserva osul femural
  • Pastreaza o anatomie cat mai aproape de natural
  • Robusta – ideala pentru pacientii solizi, cu osatura mare
  • Risc de dislocatie foarte redus
  • Rata scazuta de uzura a implantului

Care sunt riscurile artroplastiei prin resurfatare?

Exista doua riscuri specifice acestei proceduri care nu sunt intalnite in cazul artroplastiei totale de sold conventionale.

Fractura de col femural

Colul (gatul) femurului este o zona vulnerabila localizata la unirea dintre capul femurului cu restul osului. Acesta este locul care se fractureaza atunci cand persoanele in varsta cad si-si „rup soldul”. In cazul unei artroplastii traditionale, aceasta parte este indepartata si la acest nivel se introduce o tija lunga, astfel incat aceasta zona nu poate sa se mai rupa. In artroplastia prin resurfatare se se pastreaza majoritatea osului femural, deci si colul femural. In plus, implantul sub forma de cupa coafeaza capul femural si se termina chiar la nivelul colului, unde creaza o zona de risc. Se estimeaza ca probabilitatea de fractura de col femural este de aproximativ 1-2%.

Ingrijorarea privind efectul pe termen lung al particulelor de metal in corp

Implantul Birmingham este format dintru aliaj de cobalt si crom. Cromul se gaseste in mod natural in organism, insa la un nivel foarte redus. Desi nu sunt evidente clare, exista temerea ca nivelul de ioni de metal ar putea creste ca urmare a prezentei protezei de metal. Din acest motiv, unii medici ortopezi nu recomanda artroplastia prin resurfatare Birmingham la pacientii cu boala cronica de rinichi (deoarece rinichii filtreaza ionii de metal din organism) sau in cazul femeilor care intentioneaza sa ramana gravide.

Artroplastia prin resurfatare – o procedura pentru pacientii mai tineri

Decizia privind alegerea tipului de artroplastie este luata de catre medicul ortoped cu experienta in astfel de operatii, dupa o analiza atenta a riscurilor si beneficiilor pentru fiecare pacient in parte.

Pentru pacientul potrivit, artroplastia de resurfatare a soldului este optiunea cea mai adecvata. Un astfel de pacient este o persoana tanara, intre 40 si 60 de ani, de cele mai multe ori barbat, cu inaltime cel putin medie, cu oase puternice si sanatoase si care se asteapta sa supravietuiasca duratei de viata a implantului.  Frecevent, sunt persoane pentru care este important ca dupa operatie sa poata sa continue sa practice sporturi cum ar fi fotbalul, skiul, tenisul sau alergarea.” – a mentionat Dr. Predescu.

Pacientii mai in varsta, cu oase fragile sau femeile mignone au un risc mai mare de complicatii, cum ar fi fractura de col femoral, si in cazul lor se recomanda protezarea conventionala.

O evaluare comprehensiva efectuata de catre medicul ortoped va stabili daca esti un bun candidat pentru artroplastia prin resurfatare.Vorbeste cu medicul ortoped despre cea mai buna optiune de tratament in functie de circumstantele tale individuale.

Surse de informatii: www.orthoinfo.aaos.org

Text: Dr. Ileana Andreescu. Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Sef de Lucrari Dr. Vlad Predescu, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/artroplastia-soldului-prin-resurfatare-tip-birmingham-alegerea-barbatilor-tineri

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: