0737.507.907

Handbalist in varsta de 18 ani operat minim-invaziv artroscopic pentru ruptura de tendon bicipital tip SLAP

Handbalist in varsta de 18 ani operat minim-invaziv artroscopic pentru ruptura de tendon bicipital tip SLAP

Efectuata in Ponderas Academic Hospital de catre Sef de Lucrari Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, operatia minim-invaziva artroscopica pentru ruptura de tendon bicipital ii ofera sportivului o sansa mare de a a juca din nou in competitii.

In timpul meciului de final de sezon, in momentul unei aruncari la poarta, un handbalist in varsta de 18 ani a primit un blocaj care s-a soldat cu un traumatism sever la nivelul umarului. Pentru sportivul din lotul national de juniori, un astfel de traumatism ar putea avea un impact sever asupra carierei sale competitionale.

Desi pe tot parcursul verii a urmat un tratament conservator care a constat in recuperare si repaus de la activitatea sportiva, leziunile nu s-au vindecat si au facut imposibila revenirea la performantele sportive anterioare.

Examenul RMN a evidentiat o leziune complexa a tendonului bicepsului, diagnosticul fiind de ruptura de tendon bicipital tip SLAP.

Ruptura de tendon bicipital tip SLAP

SLAP este acronimul termenului in engleza care descrie leziunea – Superior Labrum Anterior and Posterior.

Leziunea SLAP reprezinta o ruptura a portiunii superioare a labrumului – ingrosarea fiziologica a capsulei articulatiei umarului. Acesta este si locul unde se ataseza tendonul bicepsului brahial. Leziunea SLAP se produce in fata (anterior) si in spatele (posterior) locului de inserare a capului tendonului. Tendonul bicepsului brachial poate fi implicat sau nu in leziune.

Persoanele la risc sunt cele care participa in sporturi care presupun miscari repetitive cu bratele ridicate deasupra capului. Jucatorii de handbal, volei sau baseball sunt predispusi la rupturi labrale deoarece actiunea de aruncare cauzeaza o tractiune puternica a tendonul bicepsului in partea de sus a labrumului. Halterofilii pot avea probleme similare la ridicarea greutatilor deasupra capului. Jucatorii de golf pot rupe labrumul, in cazul in care crosa lor loveste solul in timpul miscarii de leganare.

Artroscopia de umar este metoda chirurgicala cea mai frecvent folosita pentru a trata ruptura de tendon bicipital tip SLAP

In trecut, rupturile de tendon bicipital tip SLAP erau dificil de diagnosticat, iar tratamentul chirurgical se efectua printr-o incizie mare, de cel putin 20 cm la nivelul umarului.

Astazi, prin introducerea artroscopiei de umar se opereaza prin doar 3 incizii de maximum 1 cm. Medicul ortoped introduce in articulatie un instrument subtire, de aproximativ 4-5 mm (de dimensiunea unui pix), numit artroscop. Acesta are la capat o camera video miniaturala si o sursa de lumina cu scopul de a mari si lumina structurile din interiorul articulatiei. Camera video transmite pe un monitor imaginile marite din interiorul articulatiei, ortopedul putand astfel sa vada intreaga articulattie foarte clar.

Dupa artroscopie, recuperarea este mult mai rapida comparativ cu operatia clasica.

Alte avantaje ale artroscopiei fata de interventia traditionala sunt:

  • Cicatrici minime
  • Complicatii aproape absente
  • Spitalizare scurta, de cateva ore

Unul dintre cei mai importanti parametrii in succesul tratamentului leziunilor sportive este recuperarea medicala

La o luna dupa interventia chirurgicala, in care a purtat o fasa pentru a-si sprijini si proteja umarul, tanarul handbalist se simte bine si este pregatit sa inceapa programul de reabilitare sub indrumarea specialistilor in recuperare medicala.

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/handbalist-varsta-de-18-ani-operat-minim-invaziv-artroscopic-pentru-ruptura-de

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: