0737.507.907

Infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP)

Infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP)

Principiul de la baza infiltratiilor cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP – Platelet-Rich Plasma) in leziunile musculoscheletale consta in administrarea unei plasme care contine o concentratie foarte mare de factori de crestere. Acestia sunt esentiali in procesul de vindecare in urma unor traumatisme la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor.

Perfectionarea tehnologica a permis ca acest tip de tratament sa se faca in conditii sigure in ambulatoriu, in cabinetul medicului ortoped, cu rezultate excelente in tendinite, epicondilite si fasceite si efecte in curs de evaluare in artroze” – a mentionat Dr. Vlad Predescu, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie, Seful Sectiei de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Euroclinic. „Tehnologia existenta a permis izolarea si centrifugarea trombocitelor proprii ale pacientului, cu obtinerea unui preparat autolog de plasma imbogatita cu trombocite. Acest produs contine un amestec biologic activ de factori de crestere care produc regenerarea si vindecarea tesutului afectat, fara un raspuns imun potential.”- a explicat Dr. Predescu.

Ce este plasma imbogatita cu proteine (PRP)?

Desi sangele este format in special din plasma, care este un lichid, el contine si un numar mare de componente solide – celulele rosii, celulele albe si trombocitele. Cu toate ca trombocitele sunt cunoscute in special pentru rolul lor in coagularea sangelui, acestea contin sute de proteine denumite factori de crestere care sunt esentiali in procesul de vindecare in urma unor traumatisme la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor.

Plasma imbogatita de proteine (PRP) este sangele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce o concentratie de pana la 5-10 ori mai mare de trombocite, si astfel de factori de crestere, comparativ cu cea a sangelui. Procedeul de recoltare-centrifugare a sangelui pacientului se realizeaza simplu, are o durata de aproximativ 15 minute si se efectueaza in conditii stricte de asepsie in cabinetul medicului ortoped.

Cum actioneaza plasma imbogatita cu trombocite?

Procesul de reparare a tesutului musculoscheletal incepe in general cu formarea unui cheag de sange si degranularea trombocitelor, care elibereaza factori de crestere si o serie de substante la locul traumatismului. Acesti produsi vor determina activarea si proliferarea celulelor reparatorii, cu formarea tesutului cicatricial.

Principiul de la baza infiltratiilor cu PRP in leziunile musculoscheletale consta in administrarea unei plasme care contine o concentratie foarte mare de factori de crestere. Practic, PRP este injectata in regiunea afectata. Concentratia crescuta de factori de crestere din PRP recruteaza si accelereaza proliferarea celulelor reparatorii.

Efectele secundare sunt reduse, deoarece se utilizeaza propriul sange al pacientului, iar complicatiile sunt minime. Pacientul poate avea durere sau disconfort la locul injectarii, insa alte probleme – cum ar fi infectia, lezarea tesuturilor sau a nervilor din vecinatate – sunt similare cu cele asociate injectiilor cu cortizon.

Pentru a afla daca tratamentul cu infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP) este indicat pentru tratarea leziunii musculoscheletate de care suferi, fa-ti o programare la medicul ortoped!

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/infiltratii-cu-plasma-imbogatita-cu-trombocite-prp

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: