0737.507.907

Medicina regenerativa a cartilajului

Medicina regenerativa a cartilajului

Cartilajul articular nu se poate regenera singur

Leziunile de cartilaj reprezinta la ora actuala o provocare in chirurgia ortopedica, deoarece intarzierea diagnosticului si a tratamentului la momentul optim duce la modificari artrozice, uneori ireversibile, la nivel articular. Daca suprafata neteda a cartilajului se deterioreaza, leziunea tinde sa devina permanenta. In mod natural, cartilajul nu se poate regenera singur ceea ce va duce, in timp, la frecarea “os pe os” in momentul miscarii.

Consecutiv, calitatea vietii pacientului se inrautateste, aparand durerea, mersul schiopatat, tumefierea articulatiei si reducerea mobilitatii.

In ultima perioada a crescut gradul de activitate sportiva a pacientilor la varste mai avansate, ceea ce predispune la lezarea cartilajului articular. Aceste leziuni trebuie diagnosticate cat mai timpuriu posibil si daca se impune corectate, pentru a nu se ajunge la artroza severa si invariabil la proteza de genunchi.

Pacientii si medicii au acceptat ireversibilitatea leziunilor condrale ca un fapt al vietii. Pana acum.

Cartilajul nu-si dezvaluie cu usurinta secretele si vindecarea leziunilor  condrale nu este simpla.” – a mentionat Dl. Dr. Vlad Predescu, Seful Sectiei de Ortopedie din Spitalul Euroclinic.

Cartilajul articular este un tesut destul de dificil de refacut si deterioarea suprafetelor articulare, traumatica sau degenerativa, lasa urme. Uneori evolutia catre artroza este destul de lenta, incat pacientii se pot amagi singuri ca se simt mai bine decat este in realitate.

Astazi medicina regenerativa a cartilajului este o solutie inovatoare la aceasta problema. Ea are potentialul de a vindeca leziunea condrala intr-un stadiu incipient, ceea ce va schimba cursul unei boli cronice si va stopa evolutia catre distrugerea articulatiei. Iar pe termen lung, se va reduce nevoia practicarii unor interventii mai radicale, cum sunt cele de protezare articulara.”– a subliniat Dr. Predescu.

Celulele stem: chirurgia viitorului

Tehnicile moderne de regenerare a cartilajului folosesc propriile celule stem mezenchimale de la nivelul maduvei hematogene pentru a trata leziuni complexe condrale, in special la nivelul articulatiei genunchiului.

Celulele stem reprezintă o categorie principala de celule din corpul uman care contribuie la capacitatea organismului de a-si reinnoi si repara propriile tesuturi. Spre deosebire de celulele mature, celulele stem pot crea celule noi pentru oricare tesut din organism.

O singura operatie pentru regenerarea cartilajului

Tehnica AMIC (Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis) artroscopica realizata la Spitalul Euroclinic de Dr. Vlad Predescu este unica in tara.

Este o metoda minim-invaziva, efectuata intr-o singura etapa (o singura operatie), prin care se reconstruieste biologic cartilajul, utilizand resursele proprii ale organismului (celule stem pluripotente). Astfel, se reda viata genunchiului si se intarzie evolutia in timp catre artroza, care invariabil va duce la necesitatea implantarii unei proteze de genunchi.

Tehnica AMIC – avantaje

Comparativ cu alte tehnici chirurgicale de reparare a cartilajului articular (transplantul de condrocite) prin aceasta metoda nu este nevoie de mai multe operatii.

De asemenea, experienta clinica de peste 10 ani a demonstrat ca este o procedura chirurgicala foarte sigura, care a dus la ameliorarea semnificativa a simptomelor la majoritatea pacientilor. Mai mult, are la baza producerea de celule mezenchimale proprii organismului, care reprezinta linia primara de tratament in reconstructia cartilajului.

Perioada de internare este redusa (in medie 2-3 zile). Dupa reconstructia de cartilaj AMIC pacientul nu este imobilizat in gips. Postoperator va purta o orteza si in functie de localizarea defectului va calca partial sau,total,  iar flexia va fi controlata gradual.

La 6 saptamani de la interventie, genunchiul este mobilizat complet iar sprijinul este total, putandu-se renunta la orteza in totalitateIn medie, dupa 4-6 luni de la operatie  – dependent de localizarea defectului, marimea lui si complianta la programul de kinetoterapie- pacientii pot reelua practicarea  activitatilor sportive.

Tehnica AMIC – obiective

  • Producerea unui cartilaj de calitate superioara care sa poata umple defecte mari articulare
  • Tratarea unor chondropatii pentru care alte tehnici, cum ar fi microfracturile, s-au dovedit ineficiente (limitele sunt intre 1-8 cm2 suprafata de cartilaj afectata)
  • Restaurarea functiei articulatiei cu disparitia durerii, astfel incat pacientul sa-si poata relua atat activitatile zilnice, cat si pe cele sportive
  • Indicatia de varsta este intre 18-55 ani

Pentru ca matricea de colagen sa functioneze la nivelul genunchiului, trebuie avut in consideratie mai multi factori:

  • Leziunea de cartilaj nu este “in oglinda” – astfel, defectul nu acopera intreg compartimentul articular (atat pe tibie cat si pe femur)
  • Cauza leziunii este preferential traumatica; bolile autoimune sau condropatiile atraumatice au potential incert de vindecare
  • Aparat meniscal si ligamentar sanatos
  • Axul mecanic al genunchiului sa fie in limite normale: artroza secundara genu valgum/varum trebuie corectata concomitent prin osteotomie (fractura controlata a tibiei si fixare cu o placa)

Tehnica AMIC – cum se efectueaza

Pentru a se produce regenerarea cartilajului, nu numai ca trebuie indepartat cartilajul deteriorat, dar trebuie sa se asigure furnizarea cu celule stem mezenchimale, sange si alte substante importante la nivelul leziunii.

Procedura chirurgicala AMIC combina metoda microfracturilor cu tehnica bazata pe folosirea unei matrice 3D de colagen care serveste ca schelet pentru celulele stem mezenchimale, ceea ce va permite reconstruirea unor fragmente mari din suprafata cartilajului lezat.

Un pas foarte important in cadrul tehnicii AMIC este cel in care ortopedul efectueaza o serie de microfracturi la nivelul osului aflat dedesubtul cartilajului lezat. Folosind o tepusa speciala, se practica multiple gauri in osul expus, la intervale de 3-4 mm intre ele. Prin aceste gauri, se va elibera sangele si maduva hematogena care vor forma, prin procesul de coagulare, un cheag de sange (“super-clot”). Acest cheag contine propriile celule stem ale organismului, factori de crestere si alte substante importante care formeaza un “super cheag”, care in timp se va matura in cartilaj.

 

Urmatorul pas se realizeaza in mediu uscat (fara ser fiziologic folosit in artroscopie): se decupeaza cercuri de membrana de colagen care se aseaza pe defect si se intrepatrund, astfel incat sa acopere toata leziunea anterior debridata.

Ulterior se injecteaza fibrin-glue (adezivul biologic), se asteapta 5 minute pentru a se intari, apoi se realizeaza 10 mobilizari de genunchi (flexii–extensii) pentru a verifica stabilitatea discurilor. Excesul de fibrin-glue se inlatura si se verifica cu telesopul pe monitor aspectul defectului umplut.

Postoperator, se imobilizeaza in orteza de genunchi mobila, primele 24-48 de ore postoperator in extensie completa, apoi se controleaza gradual flexia.

“Dupa aproximativ 6 luni putem observa deja semne ca s-a format un nou cartilaj, iar dupa un an acesta este aproape complet regenerat. Cartilajul nou format este de tip hialin, forma naturala de cartilaj a organismului. Matricea se dizolva gradual si articulatia va functiona aproape la fel de bine ca una normala.– a concluzionat Dl. Dr. Predescu.

VIDEO: Regenerarea cartilajului articular

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/medicina-regenerativa-cartilajului

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: