0737.507.907

Fractura diafizei humerale

Fractura diafizei humerale

Diafiza humerala, sau “osul bratului” in termeni populari, este un os tubular, lung, care uneste cele doua epifize humerale (capul humeral proximal si paleta humerala distal). De-a lungul diafizei hu-merale coboara vasele de sange si nervii care merg spre extremitatea distala a membrului superior, motiv pentru care acestea sunt expuse riscului de a fi lezate in cazul unor fracturi cu deplasare importan-ta.

Un caz special il reprezinta nervul radial care se afla in vecinatatea osului spre treimea acestuia dis-tala si poate fi prins in focarul de fractura, rezultand paralizia acestuia si afectarea functiei senzitive si motorii in teritoriul inervat de el.

Semnele si simptomele pacienilor care au suferit o fractura de diafiza humerala sunt comune majori-tatii fracturilor, si anume durere localizata la nivelul bratului, tumefactie, echimoza, mobilitate anor-mala, pana la tulburari de sensibilitate si vasculare, cu membru superior palid si rece. In general pa-cientul adopta “pozitia umila”, si anume isi sustine membrul superior fracturat cu bratul sanatos, pentru a limita durerea.

Diagnosticul de certitudine se pune in urma examenului radiologic in minim 2 incidente.
Tratamentul in cazul fracturilor fara deplasare sau cu minima deplasare este ortopedic si da rezultate bune. Acesta consta in imobilizare in aparat gipsat toraco-brahial timp de pana la 6 saptamani.

In cazul fracturilor cu deplasare si angulare mare, a celor cu interesare vasculo-nervoasa sau a fracturilor deschise, tratamentul indicat este cel chirurgical. Mijloacele de fixare pot fi placa blocata cu suruburi, tija zavorata si fixatorul extern, in cazul fracturilor deschise.

Programează o consultație

Programează-te pentru o consultaţie prin telefon sau email:

sau trimite un mesaj prin formularul de mai jos și așteaptă să fii contactat: